Festes i tradicions

Festes Majors i activitats més importants al llarg de l’any:

Festa del Roser (Quan se celebra enguany?)

Se celebra el quart cap de setmana de maig. És la festa petita del municipi on els gegants, els calabotins i la granota surten pels carrers del poble. Durant la festa els veïns i veïnes gaudeixen de teatre, espectacles infantils, sardanes, concerts, futbol i trobada de vehicles antics i clàssics.
A partir de finals de juny i fins a finals d’agost se celebren les activitats d’estiu sota el nom de “les Preses a la fresca”. Es fa una programació de diferents tipus d’activitats per a tot el municipi. Cinema a la fresca, festa de l’escuma, tallers, natació, karaoke, l’hora del conte, campionat de minigolf… donen cabuda aquesta programació d’estiu.

Els gegants
Els gegants

Fira del llibre local i conscient de les Preses (Quan se celebra enguany?)

El 2022 es va organitzar la primera edició d’aquesta fira. La iniciativa surt d’un grup de persones voluntàries que van posar el seu cor, les seves mans i el seu temps perquè aquesta fira fos possible. L’organització i les idees van sortir d’un grup d’editorials independents que creien que les pràctiques del sector editorial podien ser més conscients i sostenibles. Les tres practiquen l’ecoedició i estan adherides al segell Llibre Local.

+informació


Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses “Ésdansa” (Quan se celebra enguany?)

Se celebra la penúltima setmana d’agost. Festival reconegut arreu de l’estat que hi participen diferents grups de dansa d’arrel tradicional catalana i grups de dansa internacional. Durant el festival es poden veure diferents tipus d’espectacles: Trobada de Cantadors i Sonadors, actuacions monogràfiques, el Petit Ésdansa, el Festacarrer, Nit Ésdansa i el Dansajove que hi participen els grups de dansa més joves del país i de països convidats. L’edició d’aquest any d’Ésdansa, ha superat els 9.000 espectadors. El festival és organitzat per l’entitat del poble el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny.

+informació


La Gala de les Preses és la festa major del municipi (Quan se celebra enguany?)

Se celebra el 2n diumenge d’octubre. Pregó de festes, ball dels gegants i els calabotins, espectacles infantils, sardanes, cercavila, balls de nit, concerts, campionat de botifarra (joc de cartes), elecció de la pubilla i l’hereu, animació infantil, cercavila, etc.

Les festes de Nadal se celebren en representacions d’escenes nadalenques, xocolatada, fogueres, exposicions, missa del gall cantada per la coral Puigsacalm, espectacle de contes de nadal, i concurs de fanals i fanalets per anar a esperar els reis d’Orient.

A finals de juny se celebra la Festa de Bosc de Tosca i Sant Miquel del Corb. Cinema a la fresca, sardanes, vermut i animació infantil formen part de la programació d’aquesta festa estiuenca.
A finals de setembre se celebra l’Aplec de Sant Miquel del Corb. Al voltant de l’ermita de Sant Miquel es celebra l’aplec amb una audició de sardanes, vermut i el joc de la virolla.

+informació