Col·locació de trampes per evitar la processionària

Aquest dilluns amb el departament d’acció climàtica i la brigada forestal catalana, s’han col·locat trampes per evitar la processionària a la zona dels pins de l’àrea recreativa de Xenacs. 

La processionària del pi és un lepidòpter, és a dir, una papallona que viu i s’aparella a l’estiu. Les seves larves apareixen a partir de la tardor. Durant les nits d’hivern, s’alimenten de les fulles dels pins, i durant el dia, s’agrupen en nius. A mesura que creixen i que el fred avança, construeixen nius més tancats -fins a crear la bossa característica-, que constitueixen el seu refugi durant el període de més fred. A finals d’hivern o principis de primavera, les larves baixen a terra per cercar un lloc on enterrar-se i pupar, fins que a l’estiu surten convertides en papallones.

Per intentar disminuir aquest fenomen s’han instal·lat tres anells de captura en tres arbres de l’àrea recreativa de Xenacs. Aquests anells serveixen perquè les erugues no arribin al terra i s’enterrin en les mateixes trampes. Les trampes consisteixen en un anell que envolta l’arbre i una bossa de plàstic omplerta de terra.

Consells per minimitzar els riscos que hem dit a la població:

  • No tocar les erugues. Evitar, sobretot, el contacte amb els ulls.
  • Portar els gossos lligats i evitar que s’apropin a les erugues.
  • Si s’és al·lèrgic a aquest insecte, cal evitar accedir a les zones afectades.
  • Quin perill suposa?

Les erugues tenen uns pèls urticants que, si es toquen, poden originar reaccions al·lèrgiques. Cal anar especialment amb compte que els gossos no les llepin o molestin.