Aquesta proposta neix de la campanya comarcal Retalla les violències, enganxa les cures que ha prioritzat aquest 2024 iniciar aquesta línia de treball com a forma de prevenció de les violències de gènere (estructural, simbòlica, psicològica, física…).
Els punts de sensibilització diürns són espais segurs que tenen l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania, prevenir les agressions sexistes i LGTBIfòbiques als espais públics i assessorar i actuar davant les agressions que es produeixin.
El passat dimecres 21 d’agost es va instal·lar un punt lila diürn a la piscina municipal de les Preses.
Amb l’objectiu de fer sensibilització i prevenció al llarg de tot l’any, i no focalitzar-ho només durant les festes dels municipis i en l’oci nocturn, s’ha creat aquest projecte per fer activitats a tots els municipis al llarg de diferents mesos.
Les actuacions es duran a terme en diferents espais de la comarca: mercats setmanals, piscines municipals, camps de futbol, pavellons d’esports, etc. Per arribar, també, a les persones que habitualment no assisteixen a la resta xerrades o accions que es porten a terme en aquest àmbit.
En concret, es realitzaran un total de 33 accions de sensibilització i els punts de sensibilització tindran 5 eixos temàtics que aniran variant segons els espais on es duen a terme. Els eixos temàtics són:
- Sexualitat i gènere: es treballa sobre la diversitat sexual i de gènere per conèixer i entendre conceptes com sexe, gènere, LGTBI, normes i rols de gènere, etc.
- Cossos diversos: es treballen conceptes com bodypossitivity, neutralitat corporal, grassofòbia, etc.
- Masculinitats: reflexionem al voltant de la construcció de la masculinitat, els rols de gènere associats a la masculinitat i com ens afecten a homes, dones i persones no binàries aquests rols.
- Cures i prevenció de les violències: la lluita contra les violències masclistes es centra en la reparació, aquesta temàtica es focalitza en la prevenció mitjançant la informació i la sensibilització envers aquestes violències i posant les cures al centre.
- Estereotips i rols de gènere: es treballa la igualtat de gènere des de l’arrel de la desigualtat, els rols i estereotips de gènere que aprenem des d’infants.
Aquests punts de sensibilització diürns estan gestionats per l’entitat Aritja i la sensibilització es porta a terme a través de dinàmiques participatives, fulletons informatius i altres materials creats específicament per aquesta campanya. És mitjançant materials gamificats, marxandatge i documents informatius que es genera un espai per informar-se, qüestionar i reflexionar al voltant de les diverses agressions que vivim, normalitzem i/o exercim en el nostre dia a dia.
Els punts de sensibilització diürns són una acció més de prevenció que es suma als punts Lila nocturns que, com en altres ocasions, aquest estiu també han sigut presents a moltes de les festes majors dels municipis de la comarca.
La campanya ‘Retalla les violències, enganxa les cures’ es porta a terme des del 2020 a la Garrotxa amb la voluntat de difondre i treballar en la prevenció de les violències masclistes i LGTBIfòbiques contribuint a la identificació, transformació i erradicació de les violències de gènere arreu de la comarca. Enguany arriba a la seva 5a edició.
El projecte està coordinat pel SIAD i el SAI de la Garrotxa i compta amb el finançament del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere del Ministeri d’Igualtat i el Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya.
Podeu consultar tota la informació de la campanya a:
http://www.garrotxasenseviolencies.wordpress.com/
Instagram: http://www.instagram.com/garrotxasenseviolencies/ i el hashtag: