La faràndula

Els gegants de les Preses

Des del 13 d’octubre de 1996 el poble de Les Preses gaudeix dels seus propis gegants. L’Elionardis i la Ricarda són uns personatges lligats amb la història local i amb la noblesa del segle X, descoberts per l’historiador Mn. Joan Pagès. Els gegants tenen lletra per a la seva cançó, escrita per la poetessa Montserrat Vayreda. La música i la coreografia va anar a càrrec de l’Esbart Dansaire Marboleny i de l’Escola de Dansa Folklòrica de la Garrotxa.

La granota i els calibutins
La granota i els calibutins

Estrenats per la Festa del Roser de 1997, formen part de la comparsa que acompanya els gegants. A l’hora de decidir com havia de ser aquesta comparsa es tingué molt en compte que, en el passat, a la zona de les Preses hi havia grans espais coberts d’aigües quietes i que els amfibis formaven part de la fauna que hi vivia. La granota i els calabutins o cap -grossos van ser considerats molt adients.

Ball de cintes de l'any 1928
Ball de cintes de l’any 1928

El Ball de les cintes, el trobem a molts indrets de la nostra geografia, amb característiques ben diferenciades a cada poble. Sembla, però, que tots ells poden tenir un punt de partida similar, relacionat amb el culte a la natura; ja que les cintes es feien servir per engalanar un arbre al voltant del qual es ballava la cerimònia. Però el cas de les Preses és totalment diferencial, el pal fou substituït per un ballador, que amb el braç sosté les cintes que es van trenant al seu propi braç.