Els Gegants de les Preses
El 13 d’octubre de l’any 1996, enmig d’una gran expectació, es van estrenar els Gegants de les Preses. Els gegants es varen batejar amb els noms d’Elionardis i Ricarda, en referència a dos nobles del segle X. La parella de gegants va ser promoguda i dissenyada pel pintor Miquel Duran, i l’escultor Pere Sala els va crear. Moltes persones del poble varen ajudar amb aportacions econòmiques i amb la construcció de les figures, i Carme Jou va liderar la confecció dels vestits.
Els Gegants tenen dos balls: el Ball Vell, ballat per primera vegada el dia de l’estrena dels gegants, compost per Joan Pont i amb instrumentació per a cobla per Àlex Blanco. La coreografia anà a càrrec de Frederic Gaude i la poetessa Montserrat Vayreda va escriure la lletra. El Ball Nou es va estrenar l’any 2021, coincidint amb el 25è aniversari dels Gegants. La música la va compondre Agustí Pedrico, i la coreografia va anar a càrrec de Josep Garcia i els geganters.
Els Gegants de les Preses no acostumen a sortir fora del poble, i només surten a ballar en dues ocasions a l’any, per la Festa del Roser i la Gala de les Preses.
A la Festa del Roser, el 4t diumenge de maig, la Faràndula fa cercavila i balla a la plaça Major. Els dies de la Gala de les Preses és quan surten en més ocasions: inicien la Festa Major amb una cercavila per anar a l’Ajuntament, on es fa el pregó, i surten en tres ocasions a fer els balls a la plaça Major. L’última nit de la Gala la Faràndula fa la ballada més especial: quan és el torn dels Gegants, les llums s’apaguen i ballen a la llum de les espelmes que s’han distribuït a terra. Tot seguit, s’acompanya en cercavila a tancar els Gegants fins al pròxim any.

La Granota i els Calabotins
A la Festa del Roser de l’any 1997 es va estrenar la comparsa dels Calabotins i la Granota, que varen ser apadrinats pel ball del Burro Savi de Sant Esteve d’en Bas. Aquesta comparsa va ser ideada i dissenyada per Miquel Duran i creada per l’escultor Pere Sala. Aquestes simpàtiques figures recorden que, en el passat, a la zona de les Preses hi havia grans espais coberts d’aigües quietes i que els amfibis formaven part de la fauna que hi vivia.
El Ball de la Granota i els Calabotins va ser creat per Agustí Pedrico, i Montserrat Vayreda en va escriure la lletra. La dansa s’interpreta a la Festa del Roser i la Gala, just abans dels balls dels Gegants.
La Faràndula de les Preses és oberta a tothom, qualsevol persona que vulgui ballar-la només cal que ho sol·liciti al correu gegantsdelespreses@gmail.com.


El Ball de les Cintes
El ball de les cintes el trobem a molts indrets de la nostra geografia, amb característiques ben diferenciades a cada poble. Sembla, però, que tots ells poden tenir un punt de partida similar, relacionat amb el culte a la natura; ja que les cintes es feien servir per engalanar un arbre al voltant del qual es ballava la cerimònia. Però el cas de les Preses és totalment diferencial, el pal fou substituït per un ballador (anomenat estaquirot) que amb el braç sosté les cintes que es van trenant al seu propi braç. El ball el componen 11 persones, i el moment àlgid de la dansa és quan l’estaquirot deixa anar les cintes i, si els balladors han trenat i destrenat correctament, aquest es queda amb el braç lliure.
L’Esbart Marboleny s’encarrega d’interpretar el Ball de les Cintes, que s’executa cada 12 d’octubre a la plaça Major de les Preses, a la diada central de la Gala.