Atractius turístics

Trobareu tota la informació turística a http://turisme.lespreses.cat

El Parc de Pedra Tosca

Amb l’execució del projecte europeu Life Medi Ambient, l’Ajuntament de les Preses, ha promogut per a recuperar una part d’aquest espai. És el que es coneix com a Parc de Pedra Tosca, un indret nascut amb la voluntat de recuperar, respectar i consolidar les actuacions fetes pels nostres avantpassats fa uns 150 anys.

Entrada Parc de Pedra
Entrada Parc de Pedra

El Parc de Pedra Tosca format per un laberint de camins, parets seques, artigues i cabanes, i amb un paisatge canviant al llarg de l’any, ens acull i ens torna al silenci i a la sensació de viure sense pressa, però també ens ajuda a entendre l’extrema necessitat i tenacitat humanes per modificar un territori de tant excepcional duresa. La delicada combinació d’intervencions per restaurar i recuperar el paisatge ha fet que el Parc de Pedra Tosca sigui Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba. Un espai obert que constitueix un exemple de recuperació de paisatges naturals dels volcans i els camps de cultiu amb una combinació d’elements artificials i naturals. Al mateix temps el Parc de Pedra ha aconseguit el Premi d’arquitectura en l’apartat d’espais exteriors en la desena edició dels Premis d’Arquitectura de les comarques de Girona de l’any 2006. L’any 2007 el parc va estar novament reconegut amb el Premi X+ Verd (per més verd) al segon congrés Europeu Ciutat Verda celebrat a Barcelona.


Horari del Parc de Pedra:

El Parc de Pedra Tosca és un espai públic obert cada dia. L’oficina d’informació i bar/menjars està ubicada al Baixador de Codella (davant mateix de la bici carril). A l’hivern està obert els caps de setmana, festius, i vacances escolars de 10 h. del matí a posta de sol i quan arriba el bon temps del mes de juny fins a l’octubre està obert cada dia excepte els dilluns, de 9 h. del matí a posta de sol.

Per informació i reserves: 972 693 232


Visites amb burro català:

El Parc col·labora amb l’empresa Rucs i Someres SL per fer passejades amb burro català al Parc de Pedra Tosca.

Telèfon 609 30 49 94 (Lluís Massot).

Camp de Secle
Camp de Secle

Reconeixement del Parc de Pedra Tosca

El Parc de Pedra Tosca format per un laberint de camins, parets seques, artigues i cabanes, i amb un paisatge canviant al llarg de l’any, ens acull i ens torna al silenci i a la sensació de viure sense pressa, però també ens ajuda a entendre l’extrema necessitat i tenacitat humanes per modificar un territori de tant excepcional duresa.

La delicada combinació d’intervencions per restaurar i recuperar el paisatge ha fet que el Parc de Pedra Tosca sigui Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba. Un espai obert que constitueix un exemple de recuperació de paisatges naturals dels volcans i els camps de cultiu amb una combinació d’elements artificials i naturals.

 

Al mateix temps el Parc de Pedra ha aconseguit el Premi d’arquitectura en l’apartat d’espais exteriors en la desena edició dels Premis d’Arquitectura de les comarques de Girona de l’any 2006.

L’any 2007 el parc va estar novament reconegut amb el Premi X+ Verd (per més verd) al segon congrés Europeu Ciutat Verda celebrat a Barcelona.


Àrea Recreativa de Xenacs

L’Àrea Recreativa de Xenacs compta amb una sèrie d’equipaments i serveis com caseta d’informació, zona de pícnic, barbacoes, itineraris senyalitzats … Especialment concebuts per als amants de la natura. Un espai dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en què el visitant podrà gaudir de magnífiques panoràmiques.

Panoràmica des de Xenacs

Mirador de Puig Rodó 

Situat a 905 metres d’altitud, domina tota la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Bosc de Tosca, la Serra del Corb, les ermites de Sant Martí i Sant Miquel del Corb, la plana d’en Bas, el Puigsacalm, la fageda d’en jordà i l’Alta Garrotxa.


Ermita de Sant Miquel del Corb

Al veïnat del Corb s’hi troben dues esglésies petites, la de Sant Miquel i la de Sant Martí. L’ermita de Sant Miquel és molt antiga, i sembla que hauria estat la primitiva parròquia. Es troba enfilada en un tossolet, prop d’on passava el camí que de Santa Pau conduïa cap a Osona. L’actual capella de Sant Miquel, romànica d’una sola nau amb volta de canó, va ser modificada el segle XVIII. El portal, adovellat, es troba pel costat de ponent, a sota d’un porxo ben acollidor. El campanar, que havia estat d’espadanya, ara és de torre amb teulat de quatre vessants i recolzat sobre la façana de ponent. El 29 de setembre el veïnat celebra la festa del patró.

Ermita de Sant Miquel
Ermita de Sant Miquel

Ermita de Sant Martí del Corb

L’ermita de Sant Martí és una petita construcció romànica amb graonada, porxo sostingut per unes pilastres, teulada amb dos vessants i campanar d’espadanya. En temps de sequera, s’hi anava en processó a fer-hi pregàries per demanar tan desitjada pluja. La seva situació, en lloc ombrívol i fresc, i la font veïna han convidat a fer-hi aplecs i excursions al llarg de tots els temps.

Ermita de Sant Martí
Ermita de Sant Martí