Dia internacional de l’Orgull LGTBI

El dia de l’Alliberament LGBTI+ o Dia de l’Orgull LGBTI+ és el 28 de juny i és el principal dia de reivindicació i visibilització del col·lectiu LGBTI+, amb actes, manifestacions i desfilades arreu del món.

L’Ajuntament de Les Preses ens sumem a la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+ penjant al balcó la pancarta irisada. 

L’origen d’aquest dia es remunta als fets esdevinguts el 28 de juny de 1969 arran d’una batuda policial en un popular bar d’ambient anomenat Stonewall Inn, a Greenwich Village, Nova York (EUA). Als disturbis hi van participar les persones LGTBI+ i persones del barri Greenwich Village (principalment persones racialitzades i de classe treballadora) que estaven cansades dels abusos policials. La reacció de suport va ser immediata: milers de persones es manifestaren solidàriament i van contribuir, així, al naixement del Front d’Alliberament Gai (Gay Liberation Front).

El terme orgull s’empra per destacar la idea que cap persona ha d’avergonyir-se d’allò que és, amb l’objectiu de transmetre la dignitat intrínseca de cada ésser humà, que no ha de veure’s afectada per la seva identitat o expressió de gènere ni per la seva orientació sexual.

A Catalunya la primera manifestació per l’alliberament LGTBI+ va tenir lloc el 26 de juny de 1977. Va ser organitzada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya, fundat el mateix any, i s’hi van sumar diverses organitzacions feministes, veïnals, sindicats i partits polítics.

Pel que fa als colors de la bandera que trobareu a l’Ajuntament és la bandera irisada ara també inclou la bandera trans* (rosa clar, blau cel i blanc), la bandera antiracista (negre i marró) i el triangle groc amb el cercle lila que representa a les persones intersexuals.