Benvinguda

A la comarca de la Garrotxa i a 4 km al sud de la capital, Olot, ens trobareu en aquest poble de les Preses. Som prop de 1.800 habitants envoltats de natura, amb una vall fabulosa com es la del Corb i dues ermites romàniques de Sant Miquel i Sant Martí que ens retornen al passat i on s’hi respira pau i frescor. Si portem la nostra mirada al cel, veurem la majestuosa serra de Marboleny ens apropa a l’àrea de Xenacs  on podrem gaudir de bones excursions i parar-nos a observar la Vall de Bas i Olot des de el primer mirador i més amunt, tindrem el privilegi de les millors vistes de la Fageda i els volcans del Croscat i Santa Margarida des del mirador de Puig Rodó.

L’Església parroquial de Sant Pere, a la mateixa Plaça Major i prop de l’Ajuntament (antiga Casa de les Monges), és especial per la presència dels dos cloquers. Aquí hi fan el seu ball l’Elionardis i la Ricarda, els nostres gegants acompanyats per la Xopa, la granota, amb els seus calabotins. Hi ha un ball que no us heu de perdre, el Ball de les Cintes, pel Roser i per la Gala de les Preses, les nostres festes a l’abril i a l’octubre.

Si voleu que la natura es barregi amb les restes de la colada del Volcà Puig Jordà, heu de visitar el Parc de Pedra Tosca, senyalitzada amb una obra dels arquitectes ARC. Caminareu per les artigues enmig de pedres volcàniques i conreus de fenc, fajol, romaní, entre d’altres.  El futbol també ens agrada, amb dos clubs, el C.F. les Preses i l’ E.F. Bosc de Tosca

Però a les Preses també hi podreu fer compres als petits comerços del poble, passejar pels estrets carrers, urbanitzacions com el Pla Davall, el Bosc de Tosca o Pocafarina i, a l’estiu, refrescar-nos a la piscina municipal. La nostra mainada gaudeix i s’educa a la Llar d’Infants i l’Escola la Bòbila.

Tenim una indústria i una restauració molt activa, una pila d’entitats i associacions, totes elles importants pel poble, però n’hi ha una que ens ha fet internacionals, l’Esbart Marboleny, amb el seu gran Festival Esdansa’t a finals d’agost.

Bé, una mica de tot ja ho veieu, només em queda convidar-vos a venir, us esperem amb els braços oberts i gaudireu de valent.

 

Pere Vila Frigola

Alcalde de les Preses