Aquest divendres 21 d’abril s’ha presentat la II Fira del llibre local i Conscient. Laia Figueras, directora de la fira, Anna Vergés coordinadora de la fira i Roser Matas il·lustradora de la imatge de la fira d’enguany han desglossat les informacions més importants d’aquesta segona edició.
El pròxim 15 de juliol de 2023, Les Preses serà de nou la seu de la Fira del Llibre Local i Conscient. Una fira que pretén ser un referent en el panorama editorial i un punt de reflexió sobre la producció i el consum conscient de cultura i lectura.
La fira va néixer per donar veu i espai a les editorials independents i llibreries locals. Volem seguir fomentant la producció i el consum conscient dins el sector editorial i recolzar el talent i el teixit creatiu i empresarial local. Per això el requisit és que tots els llibres que es venguin a la fira hagin estat impresos en el seu lloc de distribució.
La fira continuarà sent un punt de reflexió i diàleg sobre el respecte cap al nostre planeta i la gestió dels seus recursos, en especial sobre el procés productiu editorial. Com a fira promocionem la literatura de qualitat i reivindiquem moltíssim l’ecoedició, és a dir, que la sostenibilitat esdevingui criteri de compra i d’edició.
Segons les Estadístiques Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’any 2019, a Catalunya es van editar 128 milions d’exemplars, multiplicats per una mitjana de 476 g d’emissions de CO2 per exemplar (segons l’Anàlisi del Cicle de Vida de què disposa l’Institut), el sector editorial català va ser responsable de l’emissió de 60.928 tones de CO2 equivalent.
Però tot i així, tenim una responsabilitat i sobretot una capacitat d’incidir-hi:
El 12 de desembre de 2015 se signava l’Acord de París, un tractat internacional en què es marcava com a objectiu que l’escalfament global no sobrepassés els 1,5ºC.
Per tal d’assolir-lo, el 2019, les Nacions Unides publicava la recomanació de reduir les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle (GEH) un 7,6% anual del 2020 al 2030.
No disposem de dades globals d’impressió deslocalitzada, però el que sí sabem és l’impacte de la impressió no local i podem afirmar que si una editorial que actualment imprimís les seves publicacions fora passés a treballar exclusivament amb impremtes locals, només amb aquesta decisió ja compliria la seva part de l’objectiu.
Per això, a banda de difondre les bones pràctiques que ja puguin dur a terme les editorials participants, la fira estarà dividida en dos dies. El divendres serà el dia dedicat als professionals del sector i es convidaran a editorials, impremtes, biblioteques, llibreries i autors i autores per fer reflexió tot al voltant de la producció sostenible. El dissabte estarà destinat al públic en general, amb parades d’editorials independents i llibreries locals i tot d’activitats culturals de diversa índole dirigides a diferents grups d’edat i interessos amb alguns invitats i invitades sorpresa.
Aquest any, volem fomentar espais d’intercanvi entre les editorials, els autors i el públic per tal de generar converses i debat al voltant de la literatura i la cultura, per això, estem acabant de confirmar la presència de personatges públics que vinguin a visitar-nos per parlar de cultura.
En aquesta segona edició el cartell ha anat a càrrec de la il·lustradora Roser Matas. Seguint l’objectiu de l’involucrar el poble de les Preses, la Roser va rebre l’encàrrec de fer tres propostes que es van obrir a votació popular i finalment va sortir l’opció guanyadora “el dibuix natura”. Seguint amb aquest objectiu de fomentar la participació, en aquesta segona fira comptem amb un equip de persones voluntàries que ens ajuden a fer-ho possible. Tanmateix, com l’any passat en aquesta hi col·laboren l’institut de l’ecoedició, editorial Pol·len, i Triangular edicions, que són qui aporten l’expertesa i el coneixement del sector editorial i l’ecoedició.